Stress?

Neem even de tijd voor deze oefening. Volg bewust je eigen ademhaling met milde vriendelijke aandacht zonder oordeel.
Klik hier voor de ademhalingsoefening.

Grip op alcohol.com

Lyda Toebes


Zorggebouw Houten
Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten

(030) 23 13 137

(06) 307 883 78

info@gripopalcohol.com

55-plus

55 plus en alcoholprobleem

Het aantal 55-plussers dat teveel drinkt stijgt fors, 1 op de 4 die gebruik maakt van de verslavingszorg is een 55-plusser, tien jaar geleden was dat 1 op de 7. De groep 55-plus is de generatie babyboomers van na de tweede wereldoorlog.
Gezondheid, relaties en zelfstandigheid zijn belangrijke thema’s voor 55 plussers. Op het moment dat de kwaliteit van leven uit balans gaat door veranderingen in de werk- of privé situatie is men extra kwetsbaar. In deze levensfase overmatig alcohol drinken kan iemand nog meer uit balans brengen, letterlijk de druppel zijn.

Mentale gezondheid. Maakt u zich zorgen over uw overmatig alcoholgebruik?
Met behoud van eigen regie en privacy biedt Grip op alcohol u de keuzemogelijkheid om u in de eigen thuissituatie of andere locatie u te laten ondersteunen bij het matigen of stoppen met overmatig alcohol. Tijdens de huisbezoeken wordt de partner of direct betrokkene indien gewenst en in overleg met u, ondersteuning geboden. Met meer tijd en aandacht, thuisbezoeken en een toegespitst programma op uw situatie.
Zie hier de inleiding op Generaties alcoholproblematiek.
Daarmee biedt Grip op alcohol preventieve, laagdrempelige zorg met als doel het stabiliseren van de gezondheid en het vergroten van de zelfredzaamheid en mentale conditie. In ons innerlijk systeem werkt als het ware een beloningsmechanisme dat ons een positieve ervaring geeft als we bezig zijn onszelf te ontwikkelen. Het proces van leren en jezelf verbeteren zorgt al voor deze interne beloning.

Risico's voor lichamelijke gezondheid versus lichamelijk herstel:
Door veranderingen in de vet- en vochtverhouding in het lichaam, de verminderde werking van lever en nieren en een verminderde weerstand, verdragen 55 plussers de alcohol slechter. Dezelfde hoeveelheid alcohol leidt tot hogere bloedspiegels, lagere tolerantie en snellere intoxicatie en orgaanschade.
Verder: slecht slapen of verstoord dag- en nachtritme, maag- en darmstoornissen, geheugenverlies en verhoogd risico op vallen.
Voor 55 plussers die medicijnen gebruiken is het verstandig om extra voorzichtig te zijn. Alcohol kan namelijk de werking van medicijnen teniet doen of juist versterken. Ook kunnen bijwerkingen worden versterkt, soms al bij een of twee glazen.

Verantwoord alcoholgebruik
betekent voor mannen boven de 60 jaar niet meer dan 2 standaardglazen alcohol per dag en voor vrouwen maximaal 1 standaardglas per dag. Om gewenning te voorkomen niet meer dan 5 dagen per week.
Vroegtijdige (h)erkenning van overmatig alcoholgebruik is belangrijk voor herstel mentale fitheid.

Zie video van uitzending EenVandaag 03-02-09, mmv. Gripopalcohol en cliënt Kees.

Ik ben op de volgende wijze te bereiken en bel u zo spoedig mogelijk terug.
Voor ondersteuning om grip te krijgen op uw alcoholgebruik en vooral herstel van kwaliteit
van leven belt u naar: Grip op alcohol.com, Lyda Toebes.

Telefoon 030-2313137 of mobiel 06-30788378                                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." title="Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">