Stress?

Neem even de tijd voor deze oefening. Volg bewust je eigen ademhaling met milde vriendelijke aandacht zonder oordeel.
Klik hier voor de ademhalingsoefening.

Grip op alcohol.com

Lyda Toebes


Zorggebouw Houten
Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten

(030) 23 13 137

(06) 307 883 78

info@gripopalcohol.com

Bedrijven

Bedrijven: alcohol en verzuim.

Grip op alcohol biedt aan werknemers:
Behandeling van werknemers die genoeg hebben van de fysieke en mentale klachten veroorzaakt door alcoholmisbruik of door de werkgever/ARBO een grens gesteld krijgen vanwege disfunctioneren op het werk/ ziekteverzuim.
Begeleide zelfhulp van werknemers in het effectief focussen op mentale vitaliteit en een gezonde leefstijl.
Traject: Particulier, via alcoholprotocol werk / via werkgever.

Aan werkgevers:
Zieke werknemers helpen bespaart miljoenen, 02-08-2012, Financieel Dagblad, pg 3

Advies en toelichting geven aan werkgevers die een alcoholprobleem willen signaleren /bespreken en een grens willen stellen aan het disfunctioneren/ ziekteverzuim van de werknemer. Een alcoholprobleem is geen privé zaak meer; daarvoor zijn de gevolgen op fysieke en mentale fitheid te groot.
Traject: Particulier of via het bedrijf aanbieden van deskundige hulp aan werknemer.

 • Nauwelijks de helft van de bedrijven biedt psychologische hulp of aanvullende gezondheidsdiensten aan werknemers die vechten tegen een drank – of drugsprobleem. Dit ondanks het feit dat binnen ondernemingen waar dit wel geregeld is, meer dan 60 procent van de werknemers succesvol in dienst blijft na dat probleem effectief aangepakt te hebben.
 • Communiceren en trainen
  “Het actief ondersteunen van werknemers met alcohol- of drugsproblemen blijkt in de praktijk te resulteren in een hoog terugkeergehalte naar de werkvloer. Ondernemingen moeten hun beleid op dat gebied wel duidelijk communiceren; anders hebben de werknemers ook geen handvat om te erkennen dat ze een probleem hebben en hulp nodig hebben. Juist dat communiceren ontbreekt nog in veel ondernemingen. Ook het trainen van managers in het herkennen van alcohol- en drugsmisbruik is essentieel. Toch doet maar een derde van de ondernemingen dit.”
  Bron: Ben Willmott, adviseur bij het CIPD

Gevolgen alcohol op werk.
Overmatig alcoholgebruik heeft invloed op het functioneren. Hoe groot dit effect is, hangt onder andere af van de snelheid van drinken, de hoeveelheid en de duur van het overmatig alcoholgebruik. (controle verlies) Hoe eerder het probleem (h)erkend wordt , hoe meer mogelijkheden op herstel.

De volgende effecten kunnen optreden bij overmatig alcoholgebruik/ een alcoholprobleem;

 • concentratievermindering
 • verstoorde motoriek
 • onnauwkeurig werken
 • verminderde mentale vitaliteit
 • zelfoverschatting
 • verstoorde waarneming
 • verstoorde informatieverwerking
 • te laat komen of te vroeg vertrekken
 • vaker afwezig zijn/ ziekteverzuim
 • ruzie, agressiviteit of sneller geïrriteerd naar collega's
 • niet luisteren naar leidinggevende

Alcoholgebruik beroepsbevolking:

 • 23 % van de mannen drinkt excessief, 18% van de vrouwen drinkt excessief.
 • 6 % van de mannen drinkt problematisch, 4% van de vrouwen drinkt problematisch
 • 11 % is geheelonthouder. Bron IVO.

Door vroegtijdige herkenning van de invloed van overmatig alcoholgebruik op functioneren is het mogelijk om het drinkgedrag te veranderen en ernstige gezondheidsrisico's, sociaal leed, verslaving en ziekteverzuim te voorkomen.
Als werkgever/collega kunt u een cruciale rol spelen bij het vroegtijdig signaleren en oppakken van overmatig alcoholgebruik bij uw werknemers.

Wat kunt u als werkgever doen?

 1. Toon zelf het goede voorbeeld. Zorg ervoor dat uzelf mentaal en fysiek fit bent en minimaal 2 dagen per week geen alcohol drinkt.
 2. Promoot preventie. Moedig werknemers aan zich regelmatig te laten testen op fitheid,
  voorzie in gezonde maaltijden in het bedrijf en streef naar een
  evenwichtige work- lifebalans voor iedereen.
 3. Breng je werknemers op de hoogte/ communiceer duidelijk dat er een actief alcohol -en drugsbeleid is binnen het bedrijf.Geef dat ook aan in het arbeidscontract.
 4. Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en benadruk dat dit strikt vertrouwelijk worden behandeld.
 5. Maak een klein rekensommetje: Wat kost u een niet functionerende werknemer/of al in de ziektewet? Stel dat het zelfcontrole programma bij Gripopalcohol 2000 euro kost en programma volledige ontwenning 4000,- terwijl werknemer blijft werken en werkt aan alcoholprobleem + vergroten mentaal draagvermogen, balans, mentale fitheid.. wat levert u  meer op?

Lees hier het hele artikel van R.Knibbe; Alcohol op de werkvloer

Kosten alcoholprobleem:

 • hulpverlening                           68 miljoen euro
 • algemene gezondheidszorg      115 miljoen euro
 • misdrijven, overtredingen         841 miljoen euro
 • werk                                   1554 miljoen euro
 • Slechts 33 % van de bedrijven heeft een alcoholbeleid. Bron: Trimbos

Zie Factsheet Kosten alcoholprobleem

Voor meer informatie over de pakketten speciaal voor bedrijven, klik hier voor het invullen van het contact formulier, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of belt u naar T. 030-2313137 of M. 06-30788378

Grip op Alcohol coacht werknemers in het effectief focussen op mentale vitaliteit en een gezonde leefstijl.

Resultaat: EEN UITBREIDING VAN KEUZE: Inzicht in reden van gebruik en valkuilen, anders omgaan met stress. Het stellen van grenzen heeft als doel het vergroten van het zelfvertrouwen, de werkelijkheid onder ogen zien en assertiever worden. Zelf verantwoordelijkheid nemen. Oud gedrag omzetten in nieuwe gewoonten en het ontwikkelen van vaardigheden met zicht op herstel. Het biedt terugvalpreventie en individuele sociale vaardigheidstraining.

 1. Een handboek met praktische schrijf- of mailopdrachten ondersteunt het programma zelfcontrole vanaf start tot afronding.
 2. Alleen het stoppen met alcohol blijkt niet genoeg voor een blijvend resultaat. Essentieel is het alternatief, hoe wel? Wat heeft iemand nodig om inhoud en/of vorm aan zijn leven te geven? Wat is een gezonde leefstijl voor hem/haar? Wat motiveert, wat boeit hen, om zonder gebruik van alcohol meer uit het leven te halen? Noem het zingeving, kwaliteit van leven, levenskunst. Aspecten die als een rode lijn door de behandeling lopen.

Voordelen van Begeleide Zelfhulp ten opzichte van behandeling in de kliniek:

 1. Mensen zoeken eerder hulp als ze met behoud van privacy en eigen regie ondersteuning kunnen krijgen, het heeft een preventieve werking.
 2. Het heeft minder impact, de partner of het gezin wordt erbij betrokken en geïnformeerd, de cliënt ervaart meer steun van netwerk dan in een kliniek. Veelal kan het werk gewoon doorgaan.
 3. Effectief: Als mensen vanuit de thuissituatie leren omgaan met het probleem dan is er minder kans op terugval.
 4. Beschikbaarheid en creatieve aanpak van betrouwbare deskundige, geen lange wachttijden.

Ongeveer 10,3 procent van de volwassen bevolking in Nederland is probleemdrinker (meer dan een miljoen Nederlanders).
Een groot deel van deze groep is niet verslaafd, maar heeft wel problemen ontwikkeld die samenhangen met alcohol. Bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, (verkeers-) ongevallen, problemen op het werk, problemen in relatie en gezin en problemen met maathouden tijdens het drinken.
Door vroegtijdige herkenning van dit soort problemen is het mogelijk om het drinkgedrag te veranderen en ernstige gezondheidsrisico's, sociaal leed, verslaving en ziekteverzuim te voorkomen.